İstanbul muvakkithaneleri = The clock rooms of İstanbul / editor: Nevzat Bayhan; yayına hazırlayan: Server Dayıoğlu ; editörler: Esra Erkal, Şerif Esendemir.

Yazar:Dayıoğlu, Server
Katkıda bulunan(lar):Bayhan, Nevzat [publishing director] | Erkal, Esra | Esendemir, Şerif, 1974-
Materyal türü: KonuKonuLanguage: Turkish, English Yayıncı: İstanbul : İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları, 2010Tanım: 156 s. : res.; 29 cmISBN: 9789944370981Diğer başlık: Locations for determining the time in the Ottoman Empire : the Clock Rooms of İstanbul | İstanbul muvakkithaneleriKonu(lar): Time measurements -- History | Time measurements -- Instruments -- History | Time -- Systems and standards -- Turkey -- History | Time -- Religious aspects -- Islam -- History | Mosques -- Turkey -- İstanbul -- History | Astrologers -- Turkey -- İstanbul -- History | İstanbul (Turkey) -- Buildings, structures, etc. -- History | Turkey -- History -- Ottoman Empire, 1288-1918LOC classification: QB 210.T8 | D39 2010Özet: “Bütün dinlerde ibadetleri belli zamanlarda yapılması şartı olmakla beraber İslamiyet güneşin doğuşuna göre günde beş vakit tayin edilen saatlerde namaz kılınmasının emretmiştir.Bu zorunluluk İslam devletlerinde muvakkitlik sistemini ortaya çıkarmış önemli bir müessese haline getirmiştir. Emeviler ve Büyük Selçuklular Dönemi’nde muvakkitlik müessesesi önemini gösterir.Ancak bu devirlerden muvakkithane binası olarak belirlenecek bir eseri bilmiyoruz. Osmanlı İmparatorluğu’nda ise sultanlar, vezirler, devlet adamları ve zengin kişiler tarafından kurulan camiler, medreseler, sıbyan mektepleri, sebiller gibi vakıf yapıları arasında “ilm-i heyet” ve ilm-i nücum” (gökler ve yıldızlar ilmi) olarak adlandırılan astronomi ve astroloji ile uğraşan, namaz vakitlerini hesaplayıp müezzinlere ve halka bildiren, devlet takvim ve zayiçelerini (Yıldızların, belli bir zamandaki yerlerini, durumlarını gösteren çizelge) hazırlayan müesseseler olan muvakkithaneler kurulmuştur.”
Bu kütüphanenin etiketleri: Kütüphanedeki eser adı için etiket yok. Etiket eklemek için oturumu açın.
    Ortalama derecelendirme: 0.0 (0 oy)

Eserin iç kapağı mevcut değildir.

Kaynakça var.

“Bütün dinlerde ibadetleri belli zamanlarda yapılması şartı olmakla beraber İslamiyet güneşin doğuşuna göre günde beş vakit tayin edilen saatlerde namaz kılınmasının emretmiştir.Bu zorunluluk İslam devletlerinde muvakkitlik sistemini ortaya çıkarmış önemli bir müessese haline getirmiştir.

Emeviler ve Büyük Selçuklular Dönemi’nde muvakkitlik müessesesi önemini gösterir.Ancak bu devirlerden muvakkithane binası olarak belirlenecek bir eseri bilmiyoruz.

Osmanlı İmparatorluğu’nda ise sultanlar, vezirler, devlet adamları ve zengin kişiler tarafından kurulan camiler, medreseler, sıbyan mektepleri, sebiller gibi vakıf yapıları arasında “ilm-i heyet” ve ilm-i nücum” (gökler ve yıldızlar ilmi) olarak adlandırılan astronomi ve astroloji ile uğraşan, namaz vakitlerini hesaplayıp müezzinlere ve halka bildiren, devlet takvim ve zayiçelerini (Yıldızların, belli bir zamandaki yerlerini, durumlarını gösteren çizelge) hazırlayan müesseseler olan muvakkithaneler kurulmuştur.”

Eser Türkçe ve İngilizce paraleldir.

There are no comments on this title.

yorum yazmak için.

Ziyaretçi Sayısı

Destekleyen Koha